lauantai 23. helmikuuta 2013

Karpin suklaakakku eli mutakakku


Voita, tummaa suklaata ja munia. Siitä on pääpiirteissään tämä kakku tehty. Tuhti ja tumma ova sanat, joilla voisi makua kuvastaa. Pieni pala tukahduttaa makenhimon ja maistuu kahvin kanssa karppaajalle. Lapset sanoivat pahaksi :-)! Lisää kuppi sokeria niin maistuu pienemmillekin!

n. 20 cm pyöreään irtopohjavuokaan

200 g voita
200 g tummaa suklaata
5 munaa
2 rkl mantelijauhoa
(makeutusainetta, Steviaa)

Sulata voi kattilassa. Lisää pilkotut suklaat ja anna sulaa. Jääähdytä. Vatkaa kananmunat vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää jäähtynyt voi-suklaaseos varovasti sekoittaen munavaahtoon. Lisää lopuksi mantelijauho ja halutessasi makeutusaine (tai sokeri). Kaada seos irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa n. 15 min. Anna jäähtyä. Tarjoile halutessasi kermavaahdon ja vadelmien kera.

Karpin juustokakku annosvuokiin


Vaihtelevasti ja kausittain yritän pysytellä vähähiilarisessa ruokavaliossa. Silloin on otettava kaikki konstit käyttöön, että saisi herkutellakin ;-) ! Tämä jälkkäri on helppo valmistaa ja se on todella kevyt versio juustokakusta! Itse maustoin Stevialla, mutta jos on lupa herkutella, kannattaa käyttää sokeria niin saat maistuvamman!

6 annosta

1 pienen sitruunan mehu (tai puolikas isosta)
4 munaa
n. 300-400 g raejuustoa
75 g tuorejuustoa
(60 g tomusokeria tai ) makeutusainetta maun mukaan
½ rkl jauhettua kardemummaa
1 rkl vanlijasokeria

Päälle:

pakastevadelmia tai muita marjoja

Sekoita kaikki juustokakun ainekset. Kaada seos voideltuihin annosvuokiin ja paista 175 asteessa n. 35 min foliolla peitettynä, sitten vielä 15 min ilman foliota. Tarjoile juustokakku kuumana tai haaleana valdemien kanssa. Voit lisätä annoksiin myös kermavaahtoa.

perjantai 22. helmikuuta 2013

Porkkanapiirakka


Tähän postauksen alkuun heti pieni varoitus! Tämä on sairaanhyvää ja rasvaista ja lihottavaa ja ja ja... ja mitä kaikkea! Siksipä sitä ei kannata tehdäkään! Ei ainakaan, jos itsekurisi on yhtä heikko kuin minulla ;-)! Vanha ohje ja monelle varmaan tuttukin. Kuorrutteeseen sopii yhtä hyvin niin sulatejuusto kuin tuorejuustokin. Makuasia. Tärkeitä on vain jäähdyttää pohja hyvin ennen kuorrutteen lisäämistä. Se kyllä "härskiintyy" muuten.

Ohjeesta tulee reilu pellillinen

Pohja:

5 munaa
5 dl sokeria
200 g margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
6 dl porkkanaraastetta 

Täyte:

200 g tuorejuustoa
100 g voita
300 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle:

mantelirouhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon sulatettu ja jäähdytetty margariini sekä kuivat aineet. Viimeiseksi porkkanaraaste. Paista 175 asteessa n. 30 min tai kunnes piirakka on kypsä. Anna jäähtyä ihan kylmäksi!

Sekoita sähkövatkaimella täytteen aineet sekaisin ja levitä jäähtyneen piirakan päälle! Ripottele päälle mantelirouhetta tai koristele haluamallasi tavalla. Voi pakastaa.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Mukavaa laskiaista!





Mukavaa ulkoilua lunnonhelmassa! Ja jälkiruuaksi tottakai:


 
Mantelilla vai hillolla? Otan molemmat! ;-)

Banaaniletut


Vapaapäivänä on aikaa hemmotella koululaisia! Kun yhdistää banaanin ja letut, taatusti lasten mieleen! Osu ja uppos!

n. 12 lettua

6 dl maitoa
 3½-4 dl jauhoja
5 rkl hunajaa
2 munaa
½ dl öljyä
1 tl suolaa
3 tummaa banaania soseutettuna

Sekoita kaikki aineet ja anna turvota n. ½-1 h. Paista kuumalla pannulla voissa. Tarjoa sellaisenaan maidon kanssa.



Runebergin vadelmakakku


Ennen Runebergin päivää pitää aina arvuutella viitsiskö vai eikö viitsis... Yleensä viitsin kuitenkin :)! Runebergin leivokset ovat nimittäin herkkuani ja kaupasta ostetut yleensä joko liian kuivia tai niin kostutettuja, että suuhun jää pitkäksi aikaa väkevä saippuainen maku. Niinpä paras tehdä itse! Sen verran fuskasin tänä vuonna, etten tehnyt perinteisiä leivoksia vaan Pirkan ohjeella tämän herkullisen kakun. Sikäli kätevä, että tästä saa leikattua juuri sopivan palasen kullekin. Normaalikokoiset leivokset tuppaavat olemaan kovin suuria. Säilyy muuten mehukkaana pitkään, kun jättää tuoreet/jäiset vadelmat pois, jos säilyy... :)

150 g margariinia
1½ dl sokeria
2 munaa
1 dl vadelmahilloa
3 dl jauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
1 dl piparkakun muruja

Kostutus:

½ dl vettä
½ dl mantelilikööriä
2 rkl sokeria

Koristelu:

1 dl tomusokeria
n. 2 tl vettä
punaista väriä


1.Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen. Lisää vadelmahillo. Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon piparkakkumurut. 

2. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (tilavuus noin 1 l). Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia.

3. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Anna kakun jäähtyä vielä hetki. Pese vuoka ja nosta kakku takaisin vuokaan.

4. Kuumenna kostutusliemen ainekset kattilassa. Kostuta kakku lusikoimalla liemi kakun pinnalle. Anna kakun vetäytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

5. Kumoa Runebergin vadelmakakku vadille. Sekoita keskenään tomusokeri, väriaine ja vesi. Valuta kuorrutus kakulle. Anna kuorrutuksen kovettua.