keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Ruisleipäkukko


Kesän lomareissulla Kuopiossa maisteltiin Hanna Partasen tekemää kalakukkoa, joka on niin hyvää! Mutta vielä parempaa on tämä itsetehty ruisleipäkukko, joka on täytetty isäni itse pyydystämillä muikuilla, pekonilla ja voilla. Muuta et tähän herkkuun tarvitsekkaan. Jos joku kuvittelee kalakukon tekemisen työlääksi, kokeilepa tätä! Helppoa ja hyvää!

1 pkt Vaasan ruisrevittyä leipää (4 leipää)
800 g muikkuja
1 pkt pekonia
voita
suolaa

Huuhtele ja valuta kalat. Leikkaa peratuista (pää ja sisälmykset poistettu) kaloista pyrstöt pois. Voitele leivät voilla. Lado ensimmäisen leivän päälle 1/3 osa kaloista, ripottele kevyesti suolaa ja levitä päälle 1/3 pekonista. Laita seuraava leipä päälle ja jatka samalla tavalla. Kala-pekonikerroksia tulee siis kolme. Päällimmäiseksi leipä. Kääri kaksinkertaiseen folioon tiiviisti. Paista 200 asteisessa uunissa tunti. Alenna lämpöä 150 asteeseen ja paista vielä 3 tuntia. 

Käy kurkkaamassa vielä aitoa kuopiolaista kalakukon naatintaohjetta ;-)

lauantai 13. lokakuuta 2012

Maailman helpoin omenapiirakka





Tämä omppupiirakka oli pakko vielä tänne postata, sillä se on maailman helpoin ja väittäisin, että jopa herkullisin ;-)! Piirakka valmistuu siinä ajassa, kun uuni lämpeää ja on juuri sopivasti tarjolla, vaikkapa yllätysvieraille!

Pyöreän piirakkavuoka:

1½ dl juoksevaa margariinia
1½ dl sokeria
2 munaa
2½ jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa

päälle:

2 isoa omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
1 tl vanilijasokeria

Voitele ja jauhota 24 cm irtopohjavuoka. Sekoita margariini ja sokeri puuharukalla, lisää munat yksitellen ja lopuksi jauhoseos ja maito. Sekoita tasaiseksi. Levitä pyöreän vuoan pohjalle ja laita viipaloidut omenat päälle. Ripottele sokeri ja kaneli. Paista 175 asteisessa uunissa n. 30 min. Tarjoa vanilijakastikkeen tai jäätelön kanssa.

torstai 11. lokakuuta 2012

Karpin pizza bolognese


Vähähiilarisen ruokavalion ehdoton suosikki! Ei tavoittele "oikean" pizzapohjan sitkoa eikä kilpaile rapeuden kanssa. Ei maistu puulle eikä pahville vaan erittäin makoisalle pizalle! Kokeilkaa ihmeessä. Tämä meni kuin kuumille kiville einiinkarpille-miehelle. Sopii kaikille täytteille.

Pohja:
1 prk maitorahkaa
1 pss (150 g) emmental punaleima-juustoraastetta
2 kananmunaa
4 rkl vehnälesettä
3 rkl ruisjauhoja
n. 1 tl leivinjauhetta

Täyte:
400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurksaa
1 rkl tomaattisosetta
pizzamaustetta
mustapippuria
suolaa
jauhelihamaustetta
paprikajauhetta

1 prk ananasta
150 g juustoraastetta



Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja levitä ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille. Paisto 200 asteessa ensin 10 min ja sen jälkeen haluamasi täytteet päälle ja takaisin uuniin n. 10-15 min.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Omppupulla

Omppuja, omppuja, voi omppuja...

 

Ja aina vaan omppuja! Vieläkö on omppuja? Nyt kannattaa hyödyntää kaikki ihanat hedelmät! Keittää soseeksi, leipoa piirakkaa ja pullaa tai syödä ihan sellaisenaan! Niin kauan, että tulee korvista ulos ;-)! 

Omenat on helppo keittää soseeksi ja pakastaa:

Kuori omenat, poista siemenkodat ja pilko pieniksi. Laita kattilaan, lisää hiukka vettä ja sokeria maun mukaan. Keitä n. 15 min ja soseuta. Helppoa!

Seuraava ohje on uusimmasta Yhteishyvästä. Omppupullaan voit hyvin käyttää ne pikkuiset, kolhiintuneet tai hieman rupisetkin omenat, jotka eivät houkuttele syömään sellaisenaan. Oma pullani viipyi uunissa vähän liian pitkään... ;-)

Pellillinen omppupullaa:

100 g margariinia
2½ dl maitoa
1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 muna
n. 8 dl jauhoja

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:

omenasosetta

5-6 isoa omenaa
2 tl kanelia
5 rkl sokeria

Sulata rasva ja kaada sekaan maito. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon osa jauhoista sekä kuivahiiva. Lisää joukkoon maitorasvaseos ja muut aineet, paitsi jauhot. Sekoita. Lisää jauhoja tarpeen mukaan ja alusta taikina hyvin. Anna kohota.

Vaivaa taikina ja kauli pellin kokoiseksi levyksi. Kuori ja pilko omenat. Kotimaiset omenat voit käyttää kuorineen. Voitele pullan reuna munalla ja levitä päälle omenasosetta. Lado omenlohkot päälle ja ripottele kaneli-sokeriseosta. Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 min.